Opublikowano:

Stołówka szkolna

Wszyscy uczniowie mają możliwość korzystania ze stołówki szkolnej, w której codziennie ( od poniedziałku do piątku)  mogą zjeść pyszny obiad, a na deser  owoc, ciastko wielozbożowe, jogurt.

Posiłki przygotowywane są przez wykwalifikowany personel, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP.

Planując jadłospis kierujemy się zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, uwzględniając sezonowości i różnorodność produktów. Posiłki serwowane w naszej stołówce, są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej.

Ciepły,  obiad to bardzo ważny element prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Pierwsze i drugie śniadanie zaspokaja około 45% dziennego zapotrzebowania na energię. Jeżeli dziecko przybywające w szkole 7 i więcej godzin nie zje ciepłego, sytego posiłku, przez większą część dnia będzie musiało czerpać siły z zaledwie połowy dziennej dawki energetycznej. Efektem takiego postępowania będzie apatyczne zachowanie dziecka, brak energii do nauki i zabawy oraz większe prawdopodobieństwo zaspokojenia głodu „śmieciowym jedzeniem”.

 

Pod grafikiem znajduje się karta zgłoszenia dziecka na obiady oraz regulamin stołówki i harmonogram obiadów.

 

 

Grafik obiadów

Klasy 1-3